Cinci lucruri mai puţin cunoscute despre vitamina C

Vitamina C este cunoscută în speţă datorită eficienţei sale dovedite împotriva răcelii. Însă, pe lângă capacitatea de creştere a rezistenţei sistemului imunitar, recent au fost descoperite şi alte efecte pozitive ale vitaminei C asupra funcţionării organismului, ceea ce înseamnă că acest supliment poate deveni şi mai important. Mai jos vă prezentăm cinci dintre acestea!

1.    Poate combate anxietatea.
S-a demonstrat că o doză ridicată de vitamina C poate sprijini reglarea reacţiilor fiziologice cauzate de stres (de exemplu, poate reduce tensiunea arterială), precum şi psihoterapia în caz de depresie, când suplimentează terapia medicamentoasă. Rolul său în combaterea anxietăţii a fost atestat în cadrul unui experiment.

La acest experiment au participat o serie de elevi de liceu, care au fost împărţiţi în două grupuri: primul a primit 500 mg de vitamina C pe zi, celălalt, placebo. Nivelurile de anxietate ale elevilor au fost măsurate cu ajutorul aşa-numitului Inventar de Anxietate Beck (BAI), conceput şi aplicat în acest scop imediat înainte de examinare şi la două săptămâni după aceasta. Valoarea BAI a elevilor din grupul placebo nu s-a modificat (a rămas la nivel mediu), însă cea a participanţilor din grupul care a primit vitamina C a scăzut de la nivelul „mediu” la cel mult mai sănătos de anxietate „redusă”.2. Te poate ajuta să îţi păstrezi condiţia fizică la o vârstă înaintată.

Cercetătorii japonezi au examinat 655 de femei cu vârsta medie de 75 de ani. Participantele la studiu au fost împărţite în patru grupuri, în funcţie de nivelul lor de vitamina C, de la redus la ridicat, fiindu-le evaluată condiţia fizică. S-a demonstrat că persoanele din grupul cu un nivel ridicat de vitamina C au prezentat o condiţie fizică mult mai bună (de exemplu, valori ridicate la forţa strângerii de mână sau la statul într-un picior).

Aceasta poate însemna că femeile care consumă o cantitate mai mare de vitamina C îşi pot proteja mai bine musculatura la menopauză, când se înregistrează o scădere accentuată a masei musculare.3. Poate fi de ajutor împotriva cataractei, conform unui experiment al cercetătorilor englezi, în cadrul căruia 324 de gemeni identici au fost examinaţi timp de 10 ani, fiindu-le măsurat aportul de vitamina C cu ajutorul unui chestionar referitor la obiceiurile alimentare.

Grupul cu un aport sporit de vitamina C a prezentat un risc cu 33% mai scăzut de apariţie a cataractei, iar cristalinul acestor subiecţi a prezentat un grad mult mai scăzut de opacifiere decât cel al subiecţilor din grupul cu un aport scăzut de vitamina C.4. Sprijină activitatea fizică.

Un alt studiu a indicat faptul că bărbaţii obezi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, diagnosticaţi în prealabil cu deficienţă de vitamina C, au reuşit să se antreneze mai mult ca rezultat al suplimentării cu vitamina C.

Jumătate dintre aceştia au primit 1.000 mg de vitamina C zilnic, timp de opt săptămâni, în timp ce restul au primit placebo. La sfârşitul experimentului, s-a folosit un chestionar pentru a stabili cât de mult s-au antrenat participanţii. Conform chestionarului, grupul care a primit vitamina C a reuşit să se antreneze mai mult, consumând mai multă energie.
Johnston, conducătorul experimentului, a mai publicat şi alte studii pe această temă; conform unuia dintre ele, un aport ridicat de vitamina C sprijină arderea unei cantităţi mai mari de grăsimi în timpul sesiunilor intense de antrenament.5. Este o moleculă de bază din creier.

Vitamina C este un antioxidant foarte cunoscut, însă puţini ştiu că reprezintă unul dintre principalii antioxidanţi ce protejează sistemul nervos central.
Creierul prezintă una din cele mai înalte concentraţii de vitamina C din organism. Aceasta leagă radicalii liberi produşi în timpul activităţii cerebrale, protejând astfel sistemul nervos. Prezenţa sa în sistemul nervos central este atât de importantă încât se crede că deficienţa de vitamina C joacă un rol în apariţia bolilor sistemului nervos (demenţă, Alzheimer, Parkinson).
Dacă iei Vitamina C 1000 Plus, cu efect întârziat, cu apă purificată absorţia ei se va face aproape integral.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.