Candidoza vaginală este o boală extrem de frecventă a zonei genitale, determinată de o ciupercă numită Candida Albicans. Această ciupercă poate afecta ambele sexe, dar este de 10 ori mai frecventă la femei, mai ales la cele aflate la vârsta fertilă.
80% dintre femei au cel puţin odată în viaţă o problemă cu candidoza vaginală. În anumite cazuri candida apare în mod repetat.
Această ciupercă traieşte în mod permanent în organismal uman dar în condiţiile în care imunitatea este scăzută şi PH este acid ea se dezvoltă rapid provocând o serie de senzaţii neplăcute:
– senzaţie de mancărime în interiorul vaginului şi la nivelul vulvei
– inflamarea vulvei;
– secreţie albicioasă urât mirositoare;
– durere sau discomfort în timpul actului sexual. Dacă femeia este infectată cu cadida o va transmite şi partenerului.
Candida Albicans poate fi întâlnită în: cavitatea bucală, vagin, tract gastrointestinal. Aceste zone pot constitui, sub acţiunea unor factori, adevărate “rezervoare” de Candida Albicans, grăbind astfel apariţia manifestărilor.
Candida apare în cazul:
– consumului prelungit de antibiotice;
– modificări aparute în timpul sarcinii, menstruaţiei, menopauzei sau în urma tratamentului cu medicamente hormonale, inclusiv cele anticoncepţionale;
– diabetul zaharat
Pentru a preveni apariţia candidei se pot lua următoarele măsuri:
– igienă locală corectă – a se evita contactul mucoaselor vaginale cu secreţiile anale
– evitarea rănilor la nivelul vulvei prin folosirea de material adecvate moi
– folosirea lenjeriei largi, din bumbac
– evitarea spălăturilor interne cu substanţe ce pot modifica PH vaginului
– fierberea lenjeriei intime şi de pat pentru distrugerea ciupercii
ATENŢIE: Candida poate fi transmisă partenerului sexual care poate reinfecta partenera la un nou contact.
Pentru tratarea candidei foarte utilă s-a dovedit a fi următoarea schemă de tratament pe bază de produse naturiste Calivita:
– Acidophilus (0-1-1 la copiii ce fac candidoze in urma tratamentului indelungat cu antibiotice, respectiv 1-1-1 la adulti, mai ales femei, administrat in timpul mesei, 2-3 luni continuu, echilibreaza ph-ul, flora bacteriana si tranzitul intestinal, prevenind astfel recidivele).
– Oregano Oil (7-7-7 picături în pahar cu apă – blocheaza prin efectul anti-fungic dezvoltarea Candidei Albicans).
– Para Protex (1-0-1 la copii si 1-1-1 la adulti, dupa masă, are rol antifungic si antibacterian
– Evening Primrose Oil (1-0-1 înainte de masă- reglează dezechilibrele hormonale la femeie ce presupun şi aparitia candidozelor).
Un rol important în menţinerea PH alcalin – mediu în care candida nu se dezvoltă – îl are consumul regulat de apă alcalină ionizată produse de ionizatorul Aquarion