Litiaza renală reprezintă fenomenul de precipitare a sărurilor din urină în concreţiuni sub formă de nisip sau calculi.
Calculii urinari apar din cauza tulburărilor de metabolism, avitaminoza A, hiperparatiroidism, infecţii, tulburări ale unor electroliţi din sânge: Na, Ca, P, etc…
Colica renală poate fi produsă de calculii urinari, care se pot bloca în ureter, producând dureri foarte mari. Criza poate dura ore în şir. Este indicat să se facă o baie fierbinte şi un masaj local de sus în jos pentru a împinge calculul în vezică. Suferinzii de inimă sunt predispuşi la crize, de aceea sunt indicate comprese reci în zona inimii.
Dupa compoziţia lor chimica, se deosebesc:
– calculi urici (litiaza urică), duri, galbeni-bruni,
– calculi oxalici (litiaza oxalică), neregulaţi, cenuşii
– calculi fosfatici (litiaza fosfatică), moi, sfărâmicioşi şi alb-gălbui.
Factori favorizanţi:
- alimentaţie bogată în proteine de origine animală
- multe dulciuri, cafea şi alte alimente oxalifere.
- Reţinerea urinei timp îndelungat
- Consum redus de lichide
- Lucru la temperaturi înalte fără o hidratare corespunzătoare
Măsuri de precauţie:
- evitarea mersului cu motocicleta, cu caruţa, a călăritului, pentru a nu provoca migrarea calculului în căile urinare, cauza principală a colicilor renale.
- Consum corespunzător de lichide, în funcţie de greutate la 35 kg/corp 1 l de apă de preferat alcalină ionizată
- Evitarea frigului – a se purta încălţăminte adecvată
- Alimentaţie corectă – se vor evita alimentele care produc calculi
- Cure anuale cu pepene verde, struguri
- Consumul moderat de bere este benefic pentru curăţarea rinichilor
- Se va evita excesul de săruri: ape minerale consumate sistematic, alimente bogate in oxalati sau acid uric (viscere, icre, ciocolata). .
- Pastrarea echilibrului acido-bazic , aciditatea crescută favorizând formarea calculilor
Pentru prevenţie dar şi pentru tratarea litiazelor renale se pot folosi cu succes următoarele produse recomandate de medicul consultant Calivita:
– MagneZi B6 (1-0-1, dupa masa) – magneziul are rolul de a dizolva calculii renali
– Liquid Clorophyll (1-1-1), inainte de masa, echilibrează balanţa pH-ului, alcalinizează traectul renal dizolvând depunerile calcaroase; este un bun antiinflamator , combate hemoragiile şi reduce durerile
– Triple Potency Lecithin (in schema de administrare 1-0-1, in timpul mesei, determina descompunerea hidrosolubila a calculilor renali si ajuta astfel la eliminarea lor pe cale urinara)
– Garlic Caps (1-0-1 dupa masa, ajuta la topirea calculior renali, combate eventualele infectii urniare suprapuse, insa nu se recomanda in cazul in care litiaza este asociata cu nefrita acuta sau cronica)
– Zen Thonic (in schema de administrare 1-1-1 dupa masa – fructele specifice din compozitie ajuta la dizolvarea calculilor renali si sunt anti-inflamatoare)
- IMPORTANT s-a dovedit a fi consumul sistematic de apă alcalina ionizată(vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefică în eliminarea din corp a metaboliţilor şii depunerilor reziduale de la nivelul diferitelor organe şi sisteme, dezacidificarea ţesuturilor, normalizarea circulaţiei sanguine şi limfatice, iar in aceasta afecţiune – recăpătarea controlului asupra funcţiei urinare, dizolvarea calculior şi eliminarea lor treptată din corp.
2-3 cure anuale cu pauze între ele vor aduce starea de sănătate mult dorită, persoanelor predispoziţie la litiază renală.
– Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespunzatoare de reglare energetica: DETOXIFIERE, RELAXARE, URINAR,