Importanţa echilibrului acido-bazic pentru metabolism

 

Ce este PH şi ce rol are el în organismul uman?

Conform Wikipedia, pH-ul (potențialul de hidrogen) reprezintă logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentrației ionilor de hidrogen dintr-o soluție, indicând caracterul acid sau bazic al acesteia. Prin noțiunea de pH se exprimă cantitativ aciditatea (sau bazicitatea) unei substanțe, pe baza concentrației ionilor numiți hidroniu H3O+. Pentru soluțiile foarte diluate se consideră că pH-ul nu mai este egal cu concentrația hidroniului, ci cu concentrația molară a soluției.

Practic de nivelul pH-ului în organism depinde menţinerea stării de sănătate şi creşterea longevităţii.

Tehic valorile PH-ului variază între 0-14 , indicele neutru fiind dat de cifra 7, sub 7 se consideră nivel acid iar peste 7 nivel alcalin. Cu cât este mai mare nivelul alcalin fluidul este mai bogat în oxygen şi invers cu cât este mai acid scade acest nivel.

În corpul uman pH-ul variază în funcţie de organul în care acţionează fluidul. Astfel, în stomac pH-ul este acid cu valori cuprinse între 1,5 – 4. Sângele are un pH alcalin cu valori între 7,35 – 7,45.

Există o corelare certă între starea de sănătate şi nivelul Ph. Acolo unde nivelul este acid, există probleme de sănătate mai mult sau mai puţin grave. Studii medicale arată că în mediu acid şi cu oxigen scăzut apar modificări în funcţionarea celulelor. În condiţiile în care pH-ul corpului este dezechilibrat, organismul nu mai poate asimila vitamine, minerale şi alte substante esenţiale vigorii sale generale. Pentru a se vindeca trebuie să aducem organismul în stare alcalină.

Dezechilibrul acido-bazic duce la apariţia mai multor disfuncţii şi pe termen mai lung boli ale:

  • Sistemului endocrin
  • Sistemului circulator – boli cardiovasculare
  • Obezitate
  • Pierderea mineralelor cu consecinţe asupra sistemului osteo-articular, osteoporoză
  • Sistemul reno-urinar – apariţia pietrelor la rinichi
  • Afecţiuni ale sistemului digestiv – probleme în absorţia nutrienţilor, balonare
  • Dezvoltarea tumorilor – cauzate de scăderea oxigenului celular
  • Dezechilibre la nivelul sistemului imunitar
  • Afectarea sistemului respirator – bronşite, astm etc.
  • Afectarea aparatului reproducător – aciditatea scade libidoul, fertilitatea atât la bărbaţi cât şi la femei, creşte riscul de avort.

 

 

Reglarea nivelului de pH se poate realiza în principal printr-o dietă echilibrată, un stil de viaţă sănătos şi mişcare regulată. Alimentele alcaline echilibrează pH-ul organismului, contribuie la pierderea în greutate şi la prevenirea multor afecţiuni specifice vieţii moderne (artrita, diabetul etc.).

– Alimente acide: apa minerală carbogazoasă, băuturi acidulate şi energizante, popcorn, brânzeuri, lapte bătut, produse de patiserie, paste, carne de porc, bere, vin, ceai negru, ciocolată, nuci prajite, oţet, dulciuri, cafea, sucuri de fructe, fistic, carne, pâine albă, grâu, ouă, peşte, fasole gătita, lapte de soia, nuca de cocos, prune, orez brun, cacao, ovăz, orz, ficat, stridii, somon etc.

– Alimente alcaline: mere, migdale, roşii, porumb, ciuperci, măsline, piersici, ardei roşu, ridichii, ananas, cireşe, caise, căpşuni, banane, avocado, ceai verde, salată verde, ţelina, mazăre, cartofi dulci, vinete, fasole verde, afine, pere, struguri, kiwi, pepene galben, mandarine, curmale, mango, papaya, spanac, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, morcovi, castraveţi, lămâie, alge, sparanghel, ceapa etc.

Un rol foarte important în asigurarea echilibrului acido-bazic îl are şi apa pe care o bem. Astfel e de preferat să bem apă alcalină ionizată în locul apei minerale carbogazoase.

Apa alcalină ionizată, furnizată de ionizatorul AQUARION, este de preferat şi în locul apei plate indiferent de tipul ei sau de producător, deoarece concentraţia de oxygen este maximă imediat ce este produsă. Desemenea apa ionizată produsă de Aquarion este şi clusterizată ceea ce face ca hidratarea celulară să fie maxima, caracteristici care nu se regăsesc la apele îmbuteliate.

În concluzie dacă vrem să ne păstrăm sănătatea este foarte important să păstrăm echilibrul acido-bazic în organism.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.