Tot ce trebuie să ştii despre apa pentru copii

Tot ce trebuie să ştii despre apa pentru copii

Dacă la adulţi apa este importantă, la copii este esenţială pentru dezvoltare, hidratare şi creştere  armonioasă. În primul an de viaţă ponderea apei în organismul copilului este de 75%. De aceea este foarte important  să asigurăm copilului cantitatea necesară de apă.

În primele luni de viaţă copilul îşi ia apa necesară din alăptat,dar după ce trece pe hrană solidă consumul de apă devine absolut necesar. Dacă alăptatul este, însă, insuficient atunci apa devine parte integrantă din alimentaţia micuţului.

Având în vedere că sistemul digestiv al copilului nu este încă pe deplin dezvoltat apa este importantă pentru o bună digestie a hranei şi o puteţi da copilului în timpul mesei şi după masă.

În primele luni de viaţă copilul pierde apă prin transpiraţie, respiraţie , dar mai ales prin urină deoarece rinichii sunt slab dezvoltaţi şi se produce mai multă urină pentru a putea elimina rezidurile.

Pentru o bună dezvoltare a rinichilor este nevoie de apă de foarte bună calitate pe care rar o găsim in comerţ. Nu este indicat să dăm copilului apă din fântână sau din surse netestate suficient pentru că există riscul de intoxicare cu nitriti si nitrati care sunt cancerigeni. O sursă sigură de apă, o apă pură cu minerale şi fără gaze o obţineţi AICI.

În primele trei luni de viaţă copilul are nevoie de mai multă apă, cca 150 ml/kg, apoi până la 3 ani cca 100-110 ml/kg.

Apa are mai multe roluri în organismul copilului:

  • Rol de solvent: mai exact de dizolvare a vitaminelor pentru a le facilita trecerea spre celule.• Rol de lubrifiant: mai exact de amortizare a şocurilor şi de protejare a organelor interne şi a articulaţiilor, dar şi de lubrifiere a tractului digestiv.• Rol de eliminare: ajutând la eliberarea organismului de toxine, prin urină.

    • Rol de mediator: menţinând o temperatură constantă în interiorul organismului (aproximativ 37 grade Celsius)

    • Rol de transportor: deoarece intră în compoziţia sângelui şi a altor fluide din organism, apa ajută la transportul substanţelor nutritive.

    • Rol de susţinere: menţinând constant volumul de sânge.

    • Rol de umplere: păstrează organismul în formă bună pentru că umple spaţiile din şi între celule şi ţesuturile organismului.

Trebuie evitată deshidratarea copilului deoarece pot apărea stări de ameţeală, slăbiciune, copilul este mârâit, agitat, urina este de culoare închisă şi cantitativ redusă.

A nu se folosi apa de la robinet care poate conţine cantităţi mai mari de clor, plumb şi alte reziduri care pentru copil sunt toxice.

Cea mai bună apă este apa vie, apa cu puritate mare, plată dar cu conţinut corespunzător de minerale absolut necesare pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. După vârsta de 6 ani este important, pentru buna dezvoltarea a rinichilor, consumul de apă alcalină ionizată care se poate obţine numai utilizând un ionizator performant.

Consumul de fructe şi legume este deasemenea o sursă bunăde apă.

În concluzie apa de calitate vă ajută să aveţi un copil sănătos!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.