THM sau trihalometane substanța cancerigenă rezultată din tratarea apei cu clor

THM sau trihalometane substanța cancerigenă rezultată din tratarea apei cu clor

Este un lucru cunoscut că apa de la robinet este tratată cu clor, așa numita clorinare. Acest lucru se face de zeci de ani cu scopul de a preîntâmpina dezvoltarea bacteriilor și virușilor pe instalațiile de transport (țevi din fier, pvc, beton, azbest sau chiar plumb la instalațiile vechi) la consumator.

Se foloșeste de asemenea în tratarea apelor uzate (epurarea apei) și ca dezinfectant în piscine. 

Clorul este periculos pentru copii nou născuți. Pot apărea probleme de dezvoltare a inimii și creierului.Deasemenea pot apărea malformații dacă mama a băut apă cu clor.

Clorul poate fi inhalat la duș sau absorbit prin piele mai ales la persoanele care folosesc apă fierbinte.

 

În apa potabilă furnizată prin sistemul centralizat sunt permise într-o anumită concentrație, următoarele substanțe: acrilamida, arsen, benzene, bor, bromate, cadmiu, clorura de vinil, cianuri totale, crom total, cupru, 1,2 dicloretan, epilclorhidrina, fluoruri, hidrocarburi policiclice aromatice, mercur, nichel, nitrați, nitriți, pesticide, plumb, seleniu, stibiu, tricloretena, tetracloretena și trihalometani. –

 

Toxicitatea acestor substante se manifestă la depășirea anumitor concentrații. În corpul uman unele dintre aceste substanțe se pot acumula producând efecte nocive: carcinogene (produc cancer), mutagene (produc mutatii genetice) sau teratogene (produc malformatii) posibil la orice concentratie, deci pentru care nu s-a putut stabili existenta unui prag sub care sa nu fie nocive. Deși corpul uman are mecanisme de detoxifiere, totuși nu putem să nu remarcăm că acestea pot fi ușor depășite de numărul mare de substanțe chimice cu care vine în contact prin hrană, apă, substanțe de curățenie sau înfrumusețare.

 

Dintre substanțele toxice prezente în apă, o parte au origine naturală, dar majoritatea provin din poluarea mediului.

  • Nitratii (NO3-) frecvent sunt peste limitele admise mai ales în fântâni. În legume, nitratii sunt puternic concentrati. Nocivitatea cea mai mare o prezintă nitriții ce rezultă din nitrați în anumite condiții, în organism dar și datorită rezervoarelor și țevilor zincate, unde nitrații sunt reduși la nitriți generând o toxicitate secundară a nitraților.
  • Nitritii (NO2-) . Nitrații sunt convertiți la nitriti fie înaintea consumului (reducere în fântâni etc.) fie în tubul digestiv. Odată absorbit în fluxul sanguine, are loc distrugerea hemoglobinei care contribuie la transportul de oxigen prin sânge, fenomen care afectează vârstele mici, dar uneori si adulții (cum ar fi cei cu probleme gastrice). Prin fierbere creste concentrația de nitrați și automat riscurile potențiale. Țara noastra are o incidență ridicată a methemoglobinemiei, cu mortalitate semnificativa. O cauză principal este și folosirea pe scară largă a îngrășămintelor chimice în agricultură.Nitriții sunt cauză demonstrată a cancerelor gastrice.
  • Arsenul (As) – poate da intoxicatii acute sau hiperkeratoza, hiperpigmentatie si cancer al pielii
  • Seleniul (Se) este prezent uneori în concentratii crescute în anumite surse de apa. În doze excesive produce afectiuni dermatologice, gastroduodenale, respiratorii
  • Cadmiul ( Cd) – în cantități mari, rezultate prin bioacumulare afectează rinichiul și poate avea efecte cancerigene.
  • Mercurul (Hg) anorganic se absoarbe puțin din apă, dar poate fi metilat de bacterii, iar metil-mercurul se absoarbe în proportie de 95% Mercurul se acumulează în organism și poate fi absorbit pe cale hidrică indirect, prin consumul de pește și alte produse. Afectează inima, căile urinare, plămânii, pielea.
  • Plumbul (Pb) este frecvent întâlnit printre poluanâi ți poate genera intoxicații mai ales cronice – saturnism, din cauza fenomenului de bioacumulare. Plumbul produce tulburări hormonale, afectează sistemul nervos, acționând la nivel cerebral, dă națtere anemiei, afectează inima ți circulația sângelui și este cunoscut pentru efectctul său cancerigen.
  • Aluminiul (Al) în cantitate crescuta este toxic pentru sistemul nervos central. În organismul uman exista circa 300 mg aluminiu. Rolul si metabolismul lui nu este complet cunoscut. În mod normal e putin solubil, dar la pH foarte acid sau alcalin solubilitatea crește puternic. Biodisponibilitatea e influențată și de prezența altor substante.
  • Nichelul (Ni) – în cantitati mai mari este toxic. Sărurile de nichel pot provoca alergii și chiar cancer.

Cu tot tratamentul apei cu clor nu de puține ori consumul de apă de la robinet s-a lăsat cu diaree, dizenterie etc. datorită bacteriilor sau paraziților care s-au dezvoltat pe țevi.

Piața apei pentru consum este pusă sub semnul întrebării chiar de specialiști în domeniu : „Nimeni nu poate să ştie în acest moment ce se vinde în momentul ăsta, de unde este apa… poate să fie şi de la chiuvetă, şi din lac, şi dintr-un foraj. Tot ce vedeţi dumneavoastră în consum, prin hipermarketuri sau magazine, că e apă de masă sau apă de izvor nu sunt reglementate de nici o lege. Nu face obiectul nici unei legi ca să fie licenţiată şi consumată”, spune Radu Dumitru, director general Societatea Naţională a Apelor Minerale, citat de digi24.ro.

De aceea a devenit necesar să folosim sisteme special create pentru purificarea și restructurarea apei pentru consum.

Ionizatorul AQUARION folosește tehnologii și materiale de ultimă generație și rezolvă toate problemele legate de puritatea apei fiind unul dintre cele mai sigure sisteme din piață.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.